Αποστολή σε όλη την Ελλάδα 210 721 0830
Αλλεργική ρινίτιδα .Αντιμετωπίζεται με μοντέρνα θεραπευτική προσέγγιση

Αλλεργική ρινίτιδα .Αντιμετωπίζεται με μοντέρνα θεραπευτική προσέγγιση

Share

Η Αλλεργική ρινίτιδα είναι μια ανοσοβιολογική αντίδραση, που εκδηλώνεται με τη μορφή οξείας  ρινίτιδας. Αφορά σχεδόν έναν στους πέντε ανθρώπους κατά μέσο όρο, και δυστυχώς σε ένα μεγάλο ποσοστό, στα παιδιά μετατρέπεται σε άσθμα, γεγονός που την καθιστά δυνητικά σοβαρή νόσο.


Χαρακτηρίζεται από υδαρή ρινόρροια, φαγούρα στα μάτια και τη μύτη, φταρνίσματα και ρινική απόφραξη. Ενοχοποιούνται σαν αιτία η γύρη, οι σπόροι από τους μύκητες, η οικιακή σκόνη, τα επιθήλια και το τρίχωμα των ζώων.


Ο πιο ακριβής τρόπος για να τεθεί η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι οι δερματικές δοκιμασίες (prick tests ), όπου με προστριβή του αλλεργιογόνου στο δέρμα μέσω σκαριφισμού προσδιορίζεται το υπεύθυνο για την αλλεργία αλλεργιογόνο.


Η πλέον μοντέρνα θεραπευτική προσέγγιση θεωρείται η απευαισθητοποίηση με πόσιμες σταγόνες.  Αφού εντοπιστεί το αλλεργιογόνο, χορηγείται υπό μορφή υπογλώσσιων σταγόνων σε μεγάλη αραίωση, ώστε σταδιακά να ελεγχθούν οι παθογενετικοί μηχανισμοί της άμεσης και καθυστερημένης αλλεργικής αντίδρασης.


Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μεταβολή της φυσικής εξέλιξης της νόσου. Η διάρκεια είναι δύο με τρία χρόνια και τα αποτελέσματα εξαιρετικά.


Δρ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα


Ωτορινολαρυγγολόγος


Δίδακτορ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Επιμελήτρια Α΄ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου


iatro.gr

back to top