Αποστολή σε όλη την Ελλάδα 210 721 0830
The «σουβλάκι» project

The «σουβλάκι» project

Share

To σουβλάκι είναι αναμφίβολα το πιο διαδεδομένο γρήγορο φαγητό στην Ελλάδα και αποτελεί μια αγαπημένη επιλογή! Αν είσαι φοιτητής, εργένης, έχεις καλέσει φίλους και «ποιος μπαίνει τώρα στην κουζίνα;» ή αν απλά είσαι λάτρης αυτής της επιλογής... τα νέα είναι καλά, καθώς το σουβλάκι μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και «εν δυνάμει» θρεπτικό γεύμα.

Προσέχω τη διατροφή μου, σημαίνει ότι το σουβλάκι απαγορεύεται;

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να ενταχθεί με τις κατάλληλες επιλογές. Μπορεί όμως να αποτελέσει και μια θερμιδική «βόμβα», αν για παράδειγμα η πίτα έχει μαγειρευτεί με πολύ λάδι, γεμάτη πατάτες και σος. Ανάλογα με τα υλικά που θα  επιλέξετε, θα καθορίζετε και την ενεργειακή του πυκνότητα.

Πώς θα πετύχετε τη light εκδοχή του; 

Φυσικά δεν ξεμένετε από επιλογές, αφού μπορείτε να επιλέξετε από μια πληθώρα υλικών... ακόμα και για έναν χορτοφάγο ή κάποιον που νηστεύει! Από το κλασικό τζατζίκι (γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο, άνηθος) και κρεμμύδι, μέχρι γιαούρτι με ψητά λαχανικά. Πλέον, υπάρχουν όλο και περισσότερες εναλλακτικές για να ικανοποιήσουν γευστικά, ακόμα και όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα.

Παρακάτω θα βρείτε τα βήματα που συνθέτουν ένα υγιεινό και νόστιμο σουβλάκι. Ξεκινώντας από την επιλογή του ψωμιού και του κρέατος, μέχρι την επιλογή της σάλτσας που θα νοστιμίσει το τυλιχτό σας.

1. Επιλογή κατάλληλης πίτας

Μία μεγάλη πίτα ισοδυναμεί θερμιδικά με 3 φέτες ψωμί. Καλό θα είναι να προτιμήστε πίτα ολικής άλεσης. Έτσι προσλαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε χορτάτοι τρώγοντας λιγότερο.

Ζητήστε την πίτα σας αλάδωτη, μ’ αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε 135 θερμίδες, όσες περιέχει μια κουταλιά της σούπας λάδι!


2. Επιλογή κρέατος

Εδώ προτείνω για επιλογή κρέατος, το κοτόπουλο, καθώς αποτελεί την επιλογή με τα λιγότερα ολικά, αλλά και κορεσμένα λιπαρά.

Ωστόσο, αν θέλετε να επιλέξετε άλλο είδος κρέατος συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα για τη θερμιδική του αξία.


Εάν νηστεύετε επιλέξτε φαλάφελ, με μόνο 57 kcal ανά τεμάχιο και 3g λίπους!

3. Να προσθέσετε πατάτες;

Μια μερίδα πατάτες ισοδυναμεί με 10 πατάτες. Αν λοιπόν μέσα στην πίτα υπάρχουν παραπάνω, οι θερμίδες αυξάνονται. Για το λόγο αυτό μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με περισσότερα λαχανικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι κ.α., καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύετε και τη θρεπτική της αξία.


4. Επιλογή σος

Ο γευστικός συνδυασμός απογειώνεται με την προσθήκη μιας σάλτσας. Στον παρακάτω πίνακα συμπεριλαμβάνονται οι συχνότερες επιλογές sauce και η θρεπτική τους αξία.


5. Με ποιο ρόφημα  να συνοδεύσετε το σουβλάκι;

Η καλύτερη επιλογή για να ξεδιψάσετε είναι σίγουρα το νερό!

Αν θέλετε όμως να επιλέξετε άλλο ρόφημα, δώστε προσοχή στην ενεργειακή πρόσληψη.  Δείτε παρακάτω κάποιες από τις επιλογές και το ενεργειακό τους περιεχόμενο που σίγουρα ξεπερνούν θερμιδικά το νερό.


Είσαι vegan ή νηστεύεις;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω μπορείτε να επιλέξετε να φτιάξετε μια πίτα με φαλάφελ, να προσθέσετε χούμους ή ταχίνι και να κάνετε την επιλογή σας πιο δροσιστική βάζοντας αγγούρι, σαλάτα με μελιτζάνα, ή άλλα λαχανικά.


Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες... συμβουλευτείτε το ακόλουθο infographic και καλή σας όρεξη!


https://visual.ly/community/Infographics/health/souvlaki-project

medNutrition // της Σταμουλίας Κοκκοβού

back to top