Αποστολή σε όλη την Ελλάδα 694 927 6574
Ποιος είπε πως ο στιγμιαίος καφές πειράζει στο στομάχι;

Ποιος είπε πως ο στιγμιαίος καφές πειράζει στο στομάχι;

Share

medNutrition // του Μιχάλη Κάβδα

Ο στιγμιαίος καφές είναι μια καθημερινή αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων και έχοντας τέτοια ιστορία, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν σχηματιστεί και κάποιοι μύθοι γύρω από το όνομά του.


Πώς αντιδρά το στομάχι στη κατανάλωση καφέ;

Το στομάχι με το που αντιλαμβάνεται ότι θα εισέλθει τροφή σε αυτό, εκκρίνει υδροχλωρικό οξύ. Είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει είτε με τρόφιμο είτε με ρόφημα. Θυμηθείτε , την επόμενη φορά με το που μυρίσετε τροφή ενώ είστε πεινασμένοι (για παράδειγμα το πρωί που είστε λογικά νηστικοί για 6-8 ώρες)- θα παρατηρήσετε το στομάχι σας να αρχίζει να «πονάει» και να... «διαμαρτύρεται»! Συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ συγκεκριμένα;


Σε αυτό το ερώτημα απαντά μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal, όπου ουσιαστικά, ανάμεσα σε πολλά είδη καφέ που δοκίμασαν οι εθελοντές:


δεν σημείωσαν κανένα δυσάρεστο σύμπτωμα από το στομάχι τουςούτε παρατηρήθηκαν μη φυσιολογικές εκκρίσεις υδροχλωρικού οξέος για τον στιγμιαίο καφέ, κρύο ή ζεστό!

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη παγκόσμια απόπειρα εμπεριστατωμένης έρευνας του δημοφιλούς φραπέ που έχει γίνει σε υγιή άτομα, γυναίκες και άνδρες. Φάνηκαν μάλιστα, κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει κάποιες αγχολυτικές ιδιότητες καθώς διεγείρει μόνο την εγρήγορση και όχι το αντιπαραγωγικό στρες!


Τι γίνεται στην περίπτωση όμως που κάποιος είναι ήδη ασθενής ή έχει ήδη κάποια διαταραχή που σχετίζεται με το γαστρεντερικό σύστημα; Συμβάλει ο καφές σε αυτή τη πάθηση; Εδώ, έρχονται Ιάπωνες επιστήμονες να μας ενημερώσουν βάσει δικής τους μελέτης σε 8000 περίπου συμμετέχοντες ότι δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με πόνο στο στομάχι σε άτομα που έχουν γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος, παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα, αλλά και διαταραχές που σχετίζονται με την έκκριση γαστρικού οξέος! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο δεν θα αναπτύξει κάποια από αυτές τις νόσους επειδή καταναλώνει καφέ συστηματικά καθώς τα αίτια είναι διαφορετικά. Η συμβουλή του ιατρού ή και διαιτολόγου σε ήδη πάσχοντες κρίνεται βέβαια αναγκαία για την κατάλληλη καθοδήγηση για αποφυγής της έξαρσης των συμπτωμάτων.


Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τούτο: πως ο καφές για αρκετά άτομα δεν αποτελείται μόνο από καφέ και νερό, αλλά περιέχει σιρόπι με γεύσεις, αφρόγαλα, ζαχαρούχο γάλα, πολλά παγάκια για να γίνει γρανίτα και τόσες κουταλιές ζάχαρη που δεν είναι μόνο θερμιδική βόμβα αλλά και βόμβα για την διαδικασία πέψης! Μήπως είναι όλα αυτά βαραίνουν το στομάχι σας τελικά;


Προτείνω λοιπόν, να αφήσουμε τους μύθους και να στραφούμε στα επιστημονικά νέα που έχουν πραγματική βάση!

back to top